Arabaya Kaç Litre Antifriz Konulur?
Arabaya kaç litre antifriz konulur? sorusu birçok sürücü için önemli sorulardan bir tanesidir. Antifriz sıvısı aracın motorunun düzgün çalışması için önemli bir bileşendir. Bu sıvılar araçların soğutma sistemini korumak ve motorun donmamasını sağlamak için kullanılmaktadır. Hazırladığımız içeriğimizde aracınıza ne kadar antifriz koymanız gerektiğine dair açıklamalara yer verdik.
İşte arabaya kaç litre antifriz konulur? Sorusuna dair merak edilen ayrıntıların tamamı!
Motorlu araçların soğutma sistemlerinde birden fazla parça bulunmaktadır. Bu parçalar ise; radyatör, su pompası, termostat, hortumlar ve antifrizden oluşmaktadır. Antifriz maddesi de bu soğutma sistemini oluşturan motorun içindeki sıcaklığı düşürmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda donma noktasını düşürerek motorun soğuk hava koşullarında donmasını ve çalışamaz duruma gelmesini engellemektedir. Bu nedenle bu sıvı araç sağlığını korumak ve aracı çalıştırabilmek için hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla güvenli bir sürüş deneyimi açısından aracınıza antifriz konulması şarttır.
Her şeyden önce, antifriz motorunuzu donma sıcaklıklarından korur. Bir sıvının motoru donmaya karşı nasıl koruyabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Ancak bu aslında oldukça basittir. Antifriz, radyatörünüzdeki suyun motora zarar verebilecek buza dönüşmesini engeller. Antifriz ayrıca aracınızın soğutma sisteminde paslanmayı önlemeye yardımcı olur. Korozyon, yoldayken aşırı ısınmaya ve arızalara yol açabilecek sızıntılara neden olabilir.
Arabaya Ne Kadar Antifriz Konulacağı Neye Bağlıdır?
Aracınıza ne kadar antifriz koymanız gerektiği aracınızın soğutma sisteminin kapasitesinin büyüklüğüne bağlıdır. Soğutma sisteminin kapasitesi de aracınızın markasına, modeline, motor tipine ve boyutuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu bilgiyi aracınızın yetkili servisinden edinebilirsiniz. Aynı zamanda aracınızın modelini internetten araştırarak da internet üzerinden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Antifrizlerin kullanımı ile ilgili bir başka önemli detay da sıvının yoğunluğudur. Sıvının yoğunluğu antifrizin litre başına ağırlığını belirler. Bu nedenle aracınıza kaç litre antifriz koymanız gerektiğini belirlerken aracınızın soğutma sistemi kapasitesini; antifrizin yoğunluğu ile çarpmalısınız. Bu hesaplamanın ardından arabaya kaç litre antifriz konulur sorusunu yanıtlandırmış olursunuz.
Günümüzde birçok sürücü tasarruf elde edebilmek adına antifrizi su ile karıştırmayı düşünmektedir. Fakat bu bir hatalı düşüncedir. Eğer bu sıvı su ile karıştırılırsa bünyesinde barındırdığı özellikleri kaybedebilir. İstenen korumayı sağlayamayabilir. Ayrıca sıvıya eklenen su ve karışımın donma noktasını arttırmaya neden olabilir. Bu nedenle sürücülere suyla karıştırmadan kullanmaları önerilmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse aracınıza ne kadar antifriz koymanız gerektiğini belirlemek için öncelikle aracınızın soğutma kapasitesini öğrenmeniz gerekir. Sonrasında ise antifrizin yoğunluğuyla aracınızın kapasitesini çarparak hesaplama yapabilirsiniz. Bu aşamada sıvıyı su ile karıştırmamalısınız. Doğru hesaplanmış miktarda antifriz kullanarak aracınızın motorunu koruyabilir ve soğuk hava koşullarında bile sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.
Aracınızın soğuk havalarda sorunsuzca çalışması için radyatörüne %50 oranında sıvı doldurmanız gerekir. Her modelde bu yüzdelik oran farklıdır. Radyatörün kapasitesine bağlı olarak sıvı koymanız gerekecektir. Genel ortalamaya bakıldığında ise araç sahipleri %50 antifriz, %50 ise su koymaktadır. Araç bakım servislerinde doğru miktarı öğrenebilir ve antifriz değişimi yaptırabilirsiniz.
Antifriz ve Çeşitleri Nedir?
Antifriz araçların soğutma sistemlerinde kullanılan bir kimyasal sıvıdır. Genellikle içeriği su bazlıdır. Motor suyunun donma noktasını düşürerek sistemlerin daha düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlamaktadır. Bu kimyasal aynı zamanda aşırı ısınmanın da önüne geçerek motorların daha verimli çalışmasını da sağlamaktadır. Antifrizin içeriğinde birçok farklı bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenlerin hepsi de farklı amaçlar dahilinde kullanılabilmektedir. İçeriğimizin bu kısmında antifrizlerin çeşitlerine yer verdik.
- Organik Antifrizler
Birincil antifriz, etilen glikol veya propilen glikol gibi organik bileşikler içermektedir. Bu türler sıvı soğutma sistemlerinde en sık kullanılan çeşittir. Etilen glikol suyun donma noktasını -37°C’ye kadar düşürmektedir Propilen glikol ise -28.5°C’ye kadar düşürebilmektedir. Bu türler aşırı ısınmayı ve korozyonu da engellemektedir.
- İnorganik Antifrizler
İkincil antifrizler ise alkol veya üre gibi inorganik bileşikler içermektedir. Bu türdekiler organik antifrizler kadar etkili değildir. Genellikle suyun donma noktasını düşürmek için kullanılmaktadır. Organiklere göre daha düşük bir viskoziteye sahiptir. Bu özellikleri sayesinde de soğutma sistemlerinde daha iyi seviyede akışkanlık sağlarlar.
- Hibrit Antifrizler
Hibrit antifrizler ise organik ve inorganik antifrizlerin bir karışımıdır. Bu tür daha düşük maliyetlidir ve daha çevre dostudur. Kaynama noktaları daha yüksek olduğundan dolayı yüksek sıcaklıkta çalışan motorlar için daha uygun bir seçenektir.
- Antifrizlerin İçinde Bulunan Diğer Maddeler
Antifrizler koruyucu madde ve aynı zamanda diğer katkı maddeleri içermektedir. Korozyon önleyici katkı maddeleri sayesinde soğutma sisteminin korozyona karşı korunması sağlanmaktadır. Korozyon önleyici madde sayesinde sistemin metal parçaları korunmaktadır. Bu madde aynı zamanda soğutma sisteminin ömrünü de uzatmaktadır.
Anti-kök maddeleri ise soğutma mekanizmasında yer alan elastometrik parçaların zaman içinde çürümesini önlemektedir. Bu madde sayesinde de daha uzun ömürlü mekanizmaya sahip olunmaktadır. Bunların dışında bazı antifrizler ise kalıcı su tortularının oluşumunu engellemektedir.
Antifriz, araçlar, kamyonlar, otobüsler ve diğer ticari araçlar gibi büyük taşıtların yanı sıra evlerde kullanılan merkezi ısıtma sistemlerinde de kullanılır.
Antifriz Arabaya Nasıl Konulur?
Antifrizler motorlu araçların soğutma sistemlerinde olması gereken hayati değere sahip sıvılardan bir tanesidir. Bu sıvı sayesinde aracın motorunun aşırı ısınması engellenmektedir. Aynı zamanda suyun donma noktasını düşürerek araç motorunun soğuk havalarda donmasını da engellemeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle düzgün çalışan bir araca sahip olabilmek için bu sıvının düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekmektedir.
Antifrizlerde birçok farklı marka ve çeşit bulunmaktadır. Aracınıza uygun antifriz türünü seçebilmek için teknik destek almanız gerekebilir. Aynı zamanda internet araştırması yaparak da aracınıza uygun türe karar verebilirsiniz. Aracınızın soğutma mekanizmasına uygun ürün seçimi yapmanız gerekecektir. Bu sıvı su ile karıştırılarak kullanılabileceği gibi su yerine tamamen de kullanılabilmektedir. Antifrizi nasıl koymanız gerektiğine dair aşamalar şu şekildedir:
- Antifrizi ekleyebilmeniz için öncelikle aracın motoru soğuk durumda olmalıdır.
- Motor soğuduktan sonra radyatörün kapağı açılmalıdır.
- Kapağı açtıktan sonra antifrizin seviyesini kontrol etmeli, seviyesi düşükse ekleme yapılmalıdır.
- Bu aşamada doğru türde sıvı kullanıldığından emin olunması gerekmektedir.
- Aynı zamanda eğer su ile karıştırılacaksa doğru miktarda suyla karıştırma yapılmalıdır.
- Kimyasal üreticileri ürünlerinde sıvının ne kadar suyla karıştırılması gerektiğine dair bilgilendirme iletmektedir.
Kimyasal sıvıyı mekanizmaya eklerken ürün üzerinde yer alan talimatlara uyulmalıdır. Bu sıvı aracın motorunun radyatör kapağı üzerinden eklenmektedir. Öncelikle antifrizin seviyesi radyatör kapak açılarak kontrol edilmelidir. Radyatörün kapağını açtığınızda sıvı seviyesinin ne kadar olduğunu tespit edebilirsiniz. Eğer fazla kimyasal bulunuyorsa fazla antifriz dökülmelidir. Üzerine biraz su da eklenebilir. Antifrizin miktarı azsa üzerine ekleme yapılmalıdır.
Özetlemek gerekirse antifrizler motorlu araçların soğutulması için öneme sahip kimyasal bileşenlerdendir. Aracın düzgün çalışabilmesi için doğru miktarlarda kullanılması gerekmektedir. Burada aracınıza düzenli aralıklar halinde antifriz konulması beraberinde çok önemli kazanımlar getirmektedir.
Antifriz değişimi veya yenilemesi yaparken aracın modeline uygun işlem yapılmalıdır. Tavsiye edilen miktarda su ile karıştırılması gerekmektedir. Bu aşamada teknik servislerden değişimle alakalı destek alınabileceği gibi internet araştırması da yardımcı olmaktadır. Doğru konulmuş sıvı sayesinde motorun aşırı ısınması ve donması engellenecektir.
Hangi renk antifriz hangi motorlar için nasıl kullanılır merak ediyordum. Bilgilendirici yazı için teşekkür ederim.