LPG Enjektör Sesi Nasıl Kesilir?

LPG enjektör sesi nasıl kesilir? LPG enjektörü otomobillerde benzin enjektörlerinin yerini alan ve yakıtın motora püskürtülmesine yarayan parçalardandır. Fakat bazı durumlarda parçanın oluşturduğu ses rahatsız edici olarak nitelendirilebilmektedir. Hazırladığımız içeriğimizde LPG enjektör sesi nasıl kesilir bu sorunun cevabına yer verdik. İşte bu soruya dair merak edilenlerin tamamı!

Çözümleri doğru uygulayabilmek için öncelikle enjektörün sesinin sebeplerini anlamak gerekir. Enjektörlerde oluşan ses genelde yakıtın motora püskürtülürken çıkardığı titreşimden meydana gelmektedir. Titreşimlerin sesi ve boyutu; enjektörün hızına, basıncına, yakıtın kalitesine bağlı olarak değişir. Burada farklı bir ses tonu işittiğiniz zaman bu durumu dikkate almanız gerektiğini vurgulamayı isteriz. Ancak bu sayede sorunun daha da büyümesinin önüne geçersiniz.

LPG’nizin enjektör sesini azaltmak için atabileceğiniz ilk adım enjektörlerin yerini değiştirmenizdir. Bu parça sadece kısıtlı bir şekilde değiştirilebildiğinden bu adım yeterli çözümü sağlamayacaktır. Eğer motor aksamında uygun bir yer varsa gaz hortumlarının izin verdiği ölçüde farklı bir yere taşıma işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemin LPG uzmanları tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Çünkü taşıma esnasında basınç ve hız ayarlamaları yapılacağından profesyonellerden destek almak gerekmektedir.

Enjektörün sesini azaltmak için yapılabilecek işlemlerden bir diğeri de sesi azaltmak içindir. Ses izolasyonu yapmak en sık başvurulan çözümlerden bir tanesidir. Sesli çalışan parça ısıya dayanıklılık gösteren izolasyon malzemesiyle kaplandığında sesi önemli ölçüde azaltmaktadır.

Başvurulabilecek çözüm yollarından bir diğeri ve en etkilisi de enjektörün değişimidir. Günümüzde her markanın enjektörü birçok modelle uyumlu çalışma sergileyebilmektedir. Mevcut enjektörünüz sesli çalışıyorsa daha sessiz çalışan modelleri tercih edebilirsiniz. Değişim işlemi servisler tarafından makul fiyatlarla yapılabilmektedir. Takılacak parçanın kalitesine ve servisin işçiliğine göre fiyatlar değişebilir.

Göz At  Araç Yağ Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?
LPG Enjektör Sesi Nasıl Kesilir ve Nedir
LPG Enjektör Sesi Nasıl Kesilir ve Nedir

LPG Enjektör Sesi Nasıl Kesilir ve Nedir?

LPG enjektör sesi nasıl kesilir? LPG petrole alternatif olarak kullanılan uygun fiyatlı yakıt türlerinden bir tanesidir. Hem uygun fiyatlı hem de doğa dostu olması nedeniyle birçok araç sahibi tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Fakat bu sistemlerin avantajlarının yanında  bir de birkaç olumsuz yanları bulunabilmektedir. Bu olumsuzluklardan bir tanesi de enjektörlerde oluşan sestir. Ses yapan bu parça motorun çalışması için yakıtı silindirlere püskürtür.

LPG’nin gaz halinden sıvı hale gelmesini sağlamaktadır. Motorun emme manifolduna da gaz verilmesini sağlar. Fakat tüm bu işlemler yapılırken enjektörlerin hava emiş valflerini açtığı sırada tıkırtı seslerinin oluşmasına sebep olabilir. LPG enjektör sesi nasıl kesilir sorusu birçok araç sahibi tarafından sorulan sorulardan bir tanesidir. Enjektörlerden gelen bu ses LPG’li araçlarda karşılaşılan en yaygın sorunlardan bir tanesidir.

Sürücülerin büyük bir kısmı bu sesin oldukça rahatsız edici olduğundan şikayet etmektedir. Rahatsız edici ses aracın problemli olduğu algısını oluşturabilmektedir. Fakat bu ses LPG’li araçların genel bir sorunudur. Aracın performansına düşük ölçülerde zarar verebilir.

Sesin boyutu parçanın kalitesine ve aracın motor tipine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Daha yeni üretilmiş parçalar daha az gürültüye sahipken daha uzun ömürlü de olabilmektedir. Eski tip araçlardaki ses ise daha belirgin ve rahatsız edici seviyede olabilmektedir.

Enjektör sesinin azaltılması veya giderilmesi için birkaç çözüm yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında parçanın tamir edilmesi, değiştirilmesi bulunmaktadır. Aynı zamanda egzoz sisteminin değiştirilmesi ve ses yalıtımı yapılması da kalıcı çözümlerden birkaç tanesidir. Bu yöntemlerin bir kısmı yüksek maliyetli olabilir. Bu nedenle bu sesin normal durumlardan olduğu unutulmamalıdır.

Özetlemek gerekirse enjektör sesi LPG’li araçlarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Bu ses aracın performansına büyük ölçüde zarar vermez, genellikle normal karşılaşılan sorunlardandır. Eğer sesin tamamen kesilmesi isteniyorsa maliyetli birkaç yöntemle çözüm elde edilebilir. Maliyetten kaçınmak isteyen sürücülerin LPG sistemine alışmaları önerilmektedir.

Göz At  Klima Açınca Devir Neden Düşer? (Çözümü)
Enjektör Sesi Neden Olur
Enjektör Sesi Neden Olur

Enjektör Sesi Neden Olur?

LPG enjektörünün sesi LPG’li (sıvılaştırılmış petrol gazı) araçlarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Bu sese sahip araçlarda LPG sistemlerinde bir sorun olduğunu söz konusudur. Ses genellikle sistem bileşenlerinin arızalanmasında veya düzenli bakıma sahip olmamasından kaynaklanmaktadır.

Enjektör parçası sayesinde LPG motorun silindirlerine enjekte edilmektedir. Bu nedenle araç sistemi için oldukça önemli parçalardan bir tanesidir. Enjektörler tıpkı benzin enjektörleriyle aynı çalışma prensibine sahiptir. Parça motor kontrol ünitesi tarafından yönetilmektedir. Sıvılaştırılmış gaz bu parça sayesinde silindirlere püskürtülür. Sıvılaştırılmış LPG’de motorun çalışmasını sağlar.

Enjektörler ses çıkardığında bunun sebebi birkaç detay olabilir. Bu noktalar arasında enjektörün kirden veya tozdan kaynaklı tıkanmasıdır. Aynı zamanda enjektörü çalıştıracak basıncın yetersizliği de ses oluşmasına neden olmaktadır. Birkaç sebebe bağlı olarak arızalanan parçalar ses yapmaktadır. Enjektörlerde yaşanan aşınmalar da zaman içinde ses çıkarmaya başlamaktadır. Oluşan bu sesler aracın performansının da düşmesine neden olabilmektedir. Motorun gücünün düşmesine neden olabilir. Yakıt tasarrufunu etkileyerek yakıttan tasarruf sağlamanıza engel olabilir. Aracın daha uzun sürede çalışmasına sebep olabilir. Tüm bu sonuçlar göz önüne alındığında ses sorununun kısa sürede çözülmesi oldukça önem arz etmektedir.

Ses sorununun çözümlerinden bir tanesi enjektöre bakım yapılmasıdır. Eğer tamir edilemeyecek durumdaysa değiştirilmesi gerekir. Bu parçalar düzenli olarak temizlenmeli ve kontrol edilmelidir. Basınç ayarlamaları da kontrol edilmeli aynı zamanda gerektiği zamanlarda ayarlamaları yapılmalıdır. Düzenli bakım yapıldığı taktirde enjektörlerinizin ömrünü uzatabileceğiniz gibi aracın performansını da koruyabilirsiniz.

Birçok LPG’li araç kullanıcısının karşılaştığı sorunlardan olan ses sorununu birçok çözüm yoluyla sonlandırabilirsiniz. Kirli, tıkalı durumdaki enjektörleri düzenli temizlik ve bakımla uzun yıllar kullanabilirsiniz. Böylece bütçe dostu çözümler bularak tasarruf etmek konusunda da önemli kazanımlara sahip olma fırsatını elde edersiniz.

Göz At  Devirdaim Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır? Su Kaçırıyor Çözümü
İletişim
İletişim

LPG Enjektörü Nasıl Değiştirilir?

LPG enjektörü LPG’li araçlarda bulunan parçalardan bir tanesidir. Bu parça benzinli araçların LPG’ye dönüştürülmesinde kullanılmaktadır. Zaman içinde arızalanabilen parçanın değiştirilmesi veya onarılması gerekebilir. İçeriğimizin bu kısmında LPG enjektörünün nasıl değiştirildiği hakkında bilgilere yer verdik. Bu adımlar başlıca şunlardır:

  • Öncelikle aracınızın motorunu soğutmanız ardından da LPG sisteminin ana vanasını kapatmanız gerekecektir.
  • Sonrasında LPG’nizin enjektörünün nerede olduğunu bulmalısınız. Bu parça genellikle motor bölümünün üzerinde veya yakınında yer alır.
  • Enjektörün yeri araç markası ve modeline bağlı olarak değişmektedir.
  • Enjektörü çıkarmadan önce LPG’nin basıncını boşaltmalısınız.
  • Sistemin üstünde bulunan regülatör hattı valfini kapatmanız gerekecektir.
  • Aracınızı çalıştırıp 5 dakika bekleyerek LPG sisteminin boşalmasını beklemelisiniz.
  • LPG enjektörünü yerinden çıkarmak için öncelikle elektrik kablosunu çıkarmalısınız.
  • Ardından enjektörü tutan klipsi veya vidayı gevşetmelisiniz.
  • Enjektörü hafifçe oynatarak yerinden çıkarmalı ve yerine yeni parçayı takmalısınız.

Yeni parçayı takarken enjektörün yerleştirileceği yuvaya dikkat etmelisiniz. Parçayı taktıktan sonra klips veya vidayı sıkarak elektrik kablosunu tekrar takabilirsiniz. Son aşamada ise LPG sisteminin basıncını tesis etmek amacıyla aracınızı çalıştırmalı ve valfi açmalısınız. Eğer basınç seviyesi normal değilse regülatörü ayarlayarak basıncı düzeltmelisiniz.

İşte enjektörün değişimi bu şekilde birkaç adımla oldukça kolaydır. Fakat bu işlemler aracın modeline göre değişmektedir. LPG sistemleri güvenle yaklaşılması gereken parçalardan olduğu için güvenlik önlemlerini almalısınız. Eğer yeteri kadar bilgi birikiminiz bulunmuyorsa parça değişimi için alanında uzman profesyonellerden destek almanız tavsiye edilmektedir.

Bu içeriğimize de göz atınız; Araba kalorifer fanı az üflüyor

Yorum yapın

HAKKIMIZDA

Araba Bakım Sitesi, araba sahipleri için en hızlı evde araba tamir yöntemleri, ipuçları ve püf noktaları hakkında bilgi sağlayan bir blog sitesidir. Otodan.net sitesi, araç bakımı, oto tamiri, parça değişimi ve diğer birçok konuda bilgi içermektedir.