Araç İçi Plastik Aksam Boyası Nasıl Yapılır?

Araç içi plastik aksam boyası nasıl yapılır? Araç içerisinde bulunan bütün plastikleri boyaya bileceğinizi biliyor muydunuz? Plastik aksamlar araçlar açısından hemen her zaman kritik bir öneme sahiptir. Bundan dolayıdır ki araçların içerisindeki bu parçaların kusursuz olmasını isteriz. İçerisinde bulunan plastik kısımların nasıl kusursuz, hatasız bir şekilde boyanacağını sizler için aşamalı bir şekilde anlattık… İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!

Araç İçi Plastik Aksam Boyası İçin İhtiyacınız Olacak Malzemeler

Araç içi plastik aksam boyasını yapmak için farklı malzemelere ihtiyaç duyarız. Burada malzemelerin kaliteli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bir de malzemeleri nasıl uygulayacağınızı da biliyor olmalısınız. Bu aşamada araç içi plastik aksam boyası için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyarız;

  • Sprey boya
  • Gri renkte astar
  • Gri boyacı keçesi
  • Mat ya da parlak vernik
  • Mumlu ya da fiber bez
  • Akrilik tiner / yüzey temizleme tineri
  • Kaliteli olduğunu düşündüğünüz kum zımpara

Boya keçesi; boyaları alırken siboplarını dik bir şekilde boya atanını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Kum zımpara yapıldıktan sonra tekrardan yapılacak zımpara aşamasında kullanılması gerekmektedir., Zımparanın kaliteli olması özellikle önemli bir durum. Bunun sebebi kaliteli olmayan bir ürün kullanmanız durumunda zımpara su ile temas ettiği zaman eriyecektir.

Zımparanın numarasına gelecek olursak boyanacak kısım eğer ki pürüzsüzse dört yüzlük zımpara kullanmanız uygun olacaktır. Ancak boyanacak plastik yüzey pürüzlüyse sekiz yüzlük zımpara ihtiyacınızı görecektir. Bunların dışında bir de iki binlik zımparaya ihtiyacınız olacak. Bu zımparayı astardan sonraki aşamada kullanacaksınız.

Araç İçi Plastik Aksam Boyama Aşamaları
Araç İçi Plastik Aksam Boyama Aşamaları

Araç İçi Plastik Aksam Boyama Aşamaları

İhtiyaç duyulan malzemeleri tedarik ettikten sonra gelelim plastik kısımları boyama işlemine…

  • İlk olarak yapmanız gereken aldığınız zımpara ile boyanacak yüzeyi bastırarak zımparalamanız gerekmektedir. Böylece boyalar yüzeyden soyulacaktır. Boyalar tamamen soyulduğu zaman zımparalama işlemini sonlandırabilirsiniz.
  • Daha sonra zımparalanıp boyası sökülen yüzeye boyacı keçesiyle tekrardan zımparalama işlemini yapınız.
  • Ardından keçelenen yüzeyin üzerine akrilik tineri / yüzey temizleme tinerini boşluksuz bir şekilde sıkınız.
  • Sonrasında tekrardan boyacı keçesi ile zımparalama işlemini yapınız. Böylece zımparanın değmediği bir nokta kalmayacaktır.
  • Bu aşamada yapmanız gereken kullanılmış bir bez ile yüzeyi kalan boyalardan temizlemeniz.
  • Bez yardımıyla yüzeyi tamamen boyadan arındırdıktan sonra yapmanız gereken işlem plastik yüzeyin üzerinde oluşmuş lekeleri iki binlik zımparayla zımparalamanız. Bu aşamada zımparayı kullanırken ıslatmamanız gerekmektedir. (Tabi zımparalama aşamasında plastik yüzeyde lekeler oluşmamışsa eğer bu aşamayı direkt olarak atlayabilirsiniz.)
  • Bu aşama oldukça önemli bir aşamadır. Astar atılmadan önce mumlu bez ya da fiber bez ile yüzeyin üzerindeki toz parçacıklarından kurtulunuz. Göz ile bakıldığı zaman toz parçacığını görünmüyorsa temizleme işlemini bitirebilirsiniz.
Göz At  Motor Yatak Sarması Nedir? Belirtisi ve Tamir Maliyeti 2024

Şimdi Sıra Astar Atmaya Geldi!

Yüzeyin toz parçacıklarından tamamen arındığına emin olduktan sonra artık yüzeye astar atabilirsiniz. Astar atarken dikkat etmeniz gereken bir husus bulunmaktadır. O da astarı tozlama şekliyle değil de doldurarak atmanız durumudur. İlk astar atışını başka bir yüzeyde denedikten sonra boyanacak plastik yüzeye yaklaşık yirmi beş santim uzaklıkta olacak şekilde doldurarak astar atma işlemini gerçekleştiriniz.

Astarı attıktan sonra kurumasını bekleyiniz. Yaklaşık yarım saat kadar kısa bir süre içerisinde astar kuruyacaktır. Kuruduğuna emin olduktan sonra yapılmanız gereken ilk şey plastik yüzeyin her noktasını iki binlik su zımparası ile zımparalamak. Ancak bu işlemi diğer zımparalamalar gibi bastırarak yapmamanız gerekmektedir. Astarın çıkmaması için hafif bir şekilde su zımparası yapmanız yeterli olacaktır.

Su Zımparasını Kullanırken Dikkat!

Su zımparası ile zımparalama işlemi bittikten hemen sonra zımparalanan plastik yüzeyin üzerine parmağınızı gezdiriniz. Böylece plastik yüzeyde pürüzsüzlük olup olmadığını test etmiş olacaksınız. Eğer pürüzlük hissederseniz bunun iki sebebi olacaktır.

  1. Astarı az atmış olabilirsiniz.
  2. Astarı çok atmış olabilirsiniz.

Eğer astarı çok atmışsanız sert bir şekilde iki binlik su zımparasıyla pürüzlük durumu geçene kadar zımparalamaya devam ediniz.  Ancak astarı az atmış iseniz bu durumda tekrardan iki binlik su zımparasıyla hafifçe zımparalamaya devam etmeniz gerekmektedir.

Ardından lokal bir şekilde tekrardan astar atmanız gerekecektir. Astar attıktan sonra tekrardan zımparalayınız. Tabii astar atma işleminden sonra tekrardan astarın kurumasını beklemeniz gerekmektedir. Diğeri gibi yarım saat yeterli olacaktır.

Bu aşamada astarlanıp, su zımparası ile zımparalanan yüzeyin tekrardan mumlu ya da fiber bez ile üzerindeki toz parçacıklarından arındırılması gerekecektir.  (Her yaptığınız astardan, boyadan ya da vernikten önce mumlu bez ya da fiber bez ile toz parçacıklarından arındırmayı unutmamanız gerekmektedir. Bu oldukça önemli bir husustur.)

Göz At  Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Anlaşılır? Hararet Yapar mı?

Artık Boyama İşlemine Geçebiliriz!

Boyanacak olan plastik yüzeyi yirmi beş santimetre kadar uzağa alınız. Ardından astar atma işleminden farklı bir şekilde doldurarak değil tozlama şeklinde boyayı yüzeye temas ettiriniz. Bu işlemi üstün körü, hafif bir şekilde yapmanız yeterli olacaktır.  Bu işlemden sonra on beş dakika kadar kısa bir süre bekleyiniz. Siz dinlenirken plastik yüzeye attığınız boya da kuruyacaktır.

Ardından boyama işlemindeki ikinci katı atabilirsiniz. Ancak bu sefer diğerinden farklı olarak doldurarak boyamanız gerekmektedir. Bunun sebebi boyanın altında kalan gri astarın renginin kapanması durumudur.

Tekrardan kuruması için on beş dakika kadar kısa bir süre bekledikten sonra parmağınızı yüzeyde dolaştırınız. Bunu yaparken plastik yüzeyin ürenize toz parçacıklarının yapışıp yapışmadığını, hata yapıp yapmadığınızı ya da pürüzün olup olmadığını kontrol ediniz.

Eğer ki pürüz, hata durumu mevcutsa yapmanız gereken işlem iki binlik su zımparası ile zımparalamanız durumudur. Bu zımparalama işlemini boyanın altında bulunan gri astarı görene kadar devam ettiriniz. Ardından sadece tek kat boya atınız. Boyarken boyanan plastik yüzeye olan uzaklığınızın yaklaşık olarak yirmi beş santimetre olmasına dikkat ediniz.

Tekrardan gri astara kadar zımparalayıp tek kat boyama işlemini pürüzlü, hatalı ya da kusurlu olduğunu düşündüğünüz bütün plastik parçalara dikkatli bir şekilde uygulayabilirsiniz. Kusurun derecesine göre zımparanın boyutunu değiştirmeniz mümkün. Bu şekilde arabanın plastik parçası istediğiniz görünüme kavuşacaktır.

İstediğiniz şekilde göründüğüne emin olduğunuz plastik parçaları tekrardan mumlu bez ya da fiber bez yardımıyla toz parçacıklarından arındırınız. Ardından toz parçacıklarından arınan plastik parçaları verniklemeniz gerekmektedir.

Vernik Yaparken Dikkat Etmelisiniz!
Vernik Yaparken Dikkat Etmelisiniz!

Vernik Yaparken Dikkat Etmelisiniz!

Verniği plastik yüzeylere uygularken aynı boyama işleminde yaptığınız gibi yirmi beş santimetre uzaktan uygulamanız doğru olacaktır. İlk katı atılan verniğin kurumasını bekleyiniz. Bu süre yaklaşık olarak yarım saat kadar sürecektir.

Göz At  LPG Filtresi Tıkanma Belirtileri - Değişimi ve Fiyatı

Ardından kuruduğuna emin olduğunuz plastik parçaların üzerine ikinci kat verniği yine yirmi beş santimetre uzaklıktan atınız.  Vernikleme aşamasında dikkat etmeniz gereken husus verniklemiş olduğunuz plastik parçayı sıkmadan hafif bir şekilde tutmanız gerekmesidir. Bunun sebebi verniğin sıkılan yüzeydeki kuruma süresinin yirmi dört saat olması durumudur.

İkinci kat verniğini de atmış olduğunuz plastik parçaları artık tamamen kurumaya bırakmanız gerekecektir. Hasar görmeyeceğine emin olduğun bir yerde bir gün kadar beklettikten sonra arabanın içerisine tekrardan montajlayabilirsiniz. Kuruduğuna emin olunuz aksi takdirde parmak izi olacaktır. Böylece araç içi plastik aksam boyası nasıl yapılır? Konusuna detaylarıyla yer verdik.

Bu içeriğimize de göz atınız; Araba Şasesi Düzeltme Fiyatları 2023

Yorum yapın

HAKKIMIZDA

Araba Bakım Sitesi, araba sahipleri için en hızlı evde araba tamir yöntemleri, ipuçları ve püf noktaları hakkında bilgi sağlayan bir blog sitesidir. Otodan.net sitesi, araç bakımı, oto tamiri, parça değişimi ve diğer birçok konuda bilgi içermektedir.