Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi – Çözümü

Sağ veya sol ön tekerden gelen metal sürtme sesi, birden fazla sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Çoğunlukla balata ve fren sisteminden kaynaklanan bu ses, müdahale edilmesi ve kısa süre içerisinde çözülmesi gereken bir sorundur. Ön tekerden gelen metal sürtme sesi, sürüş güvenliğini etkileyebileceğinden, bu tür bir sorunla karşılaşıldığında, aracın güvenli bir şekilde kenara çekip, en yakın teknik servis veya tamirciye gösterilmesi gerekmektedir.

Ön tekerden gelen metal sürtme sesi çoğunlukla frenden kaynaklandığı için bu durumun en kısa sürede çözülmesi hem kendi hem de çevrenizdekilerin güvenliği için önemlidir. Zira olası balataların kendini bırakması veya balataların bitmiş olması, freninizin tutmayacağı anlamına geldiği için oldukça önemli bir sorundur. Aynı şekilde sağ ön tekerden gelen metal sürtme sesi sorunun üzerine gidildiği takdirde daha büyük masraflara sebep olacaktır.

Fren balataları, diskler, tamburlar ve kaliperler düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir. Tekerlek rulmanları da aynı şekilde kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir. Ayrıca, frenlerin yanı sıra, tekerleklerin dönmesini sağlayan bileşenlerin de düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımı yapılması önemlidir. Bu, sürüş güvenliğini artırır ve aracın ömrünü uzatır.

Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi

Ön tekerden gelen metal sürtme sesi çoğunlukla fren sisteminde yaşanan sorun ile ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar aşağıda yer alan 5 farklı başlıkla ele alınabilir. Sağ veya sol ön tekerden gelen metal sürtme sesi tamiri kısa sürede yapılabilen, yüksek maliyet içermeyen ve kolay tamir edilen bir sorundur. Bu sorunun üzerine gidilmesi yani uzun süre bu sorunun tamir edilmemesi, daha büyük sorunlara yol açacak ve hem zaman hem de maliyet konusunda sizlere daha fazla sorun açacaktır. Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi en hızlı şekilde tespit edilip müdahale edilmelidir.

Göz At  Araç Yağ Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?

Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi şu şekilde ele alınabilir;

1- Fren balatalarının aşınması

Fren balataları, tekerleği yavaşlatmak için disklerin veya tamburların üzerine sürtülür. Fren balataları zamanla aşınır ve tekerlekler üzerinde sürtünmeye neden olan metal bir yüzey bırakabilir. Fren balatalarının aşırı derece aşınması en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Fren balatalarının ömrünü doldurması ve böylelikle fren balatalarının bitik durumda olması hem ses yapmasına hem de freninizin tutmamasına neden olacağı için acil olarak teknik servise veya bir ustaya göstermeniz gerekir.

2- Fren disklerinin aşınması

Fren diskleri veya tamburları da zamanla aşınabilir ve pürüzlü bir yüzey oluşturabilir. Bu da fren balatalarının üzerinde sürtünme nedeniyle metal bir ses çıkarmasına yol açabilir. Aynı zamanda fren disklerinin aşınması oldukça önemli bir sorundur ve acil müdahale gerektirir.

3- Fren kaliperlerinin donması

Fren kaliperleri, fren balatalarının disklerin veya tamburların üzerine sürtülmesini sağlar. Ancak zamanla fren kaliperleri donabilir veya sıkışabilir ve fren balatalarının sürtünmesini önleyebilir. Bu durumda da metal bir sürtme sesi duyulabilir. Bu sorunun üzerine gidilmemeli ve en kısa sürede tamiri gerçekleştirilmeli veya ilgili parçaların değişimi sağlanmalıdır.

4- Tekerlek rulmanlarının aşınması

Tekerlek rulmanları, tekerleğin dönmesini sağlar. Bu rulmanlar zamanla aşınabilir ve metal bir sürtme sesine neden olabilir. Tekerlek rulmanları aracın güvenliği adına oldukça önemli bir parçadır. Rulmanların tamiri çoğunlukla mümkün olmadığı için parçaların değişimi gerekir ve tekerlek rulmanları fiyatı çok fazla yüksek değildir.

5- Tekere Taş Girmesi

Fren balatalarına taş veya metal bir şeylerin girmesi, balata ve hareketli parçaların birbiriyle temas etmesine ve ses yapmasına neden olur. Fren balatalarının arasında veya fren diskine taş sıkışması, frene basıldığı zaman veya düz yolda ilerlerken metal sürtme sesine sebep olabilir.

Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi

Bu nedenlerden herhangi biri, ön tekerden gelen metal sürtme sesi nedeni olabilir. Bu sesin gelmesi durumunda en yakın teknik servise veya ustaya görünmenizi önermekteyiz.

Aracınızda düşük yağ basıncı uyarısı var ise bu makalemize göz atabilirsiniz: Düşük yağ basıncı motoru durdurun uyarısı (Çözümü)

Frene basınca metal sesi gelmesi

Frene basınca metal sesi gelmesi, aracınızın fren sisteminde bir sorun olduğunun belirtisidir. Fren sisteminde sorun olması ve frene basınca metal sesi gelmesi, hafife alınmayacak bir problemdir. Frene basınca gelen metal sesi çoğunlukla fren balatalarının bitmiş olmasından dolayı gelmektedir. Yine de frene basınca gelen sesin bir tamirci veya teknik servis tarafından detaylı olarak incelenip sorunun belirlenmesi lazım.

Frene basınca metal sürtme sesi çoğunlukla bitik durumda olan fren balatalarından kaynaklanır. Fren balataları, fren diski veya tamburuna sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlar. Balataların bitmiş olması, bundan dolayı metal parçaların birbiriyle temas etmesi sonucunda frene basınca metal sesi gelmesi sorununu doğurur. Böylelikle ön tekerden sürtme sesi gelmesi sorunu ortaya çıkmış olur.

Göz At  Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar? Arızalandığında Nasıl Anlaşılır?

Fren parçalarının kirli veya paslı olması da metal sürtme sesine neden olabilir. Bu durumda, fren parçalarının temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Fren balatalarını veya disklerini tamirci yardımıyla veya kendiniz evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Ortalama 50₺ olan bir balata spreyi alarak fren balatası temizliği yapabilirsiniz. Fren balatası temizliği kolay yapılabilen ve sürekli olarak yapılması önerilen bir işlemdir.

Arabanızda sol ön tekerden gelen metal sürtme sesi, veya frene basınca ses geliyor ise gerekli onarımların yapılması ve sorunlu parçaların değişmesi gerekmektedir.

Teker aks bilyası

Teker aks bilyası, aracın tekerleklerinin dönmesini sağlayan önemli bir parçadır. Teker aks bilyası, tekerlek yatağında döner ve yüksek hızlı dönme hareketini tekerleğe aktararak aracın hareketini sağlar. Aynı zamanda, teker aks bilyası da tekerleklerin süspansiyon sistemine bağlanır ve aracın sarsıntılarını azaltarak daha konforlu bir sürüş sağlar.

Teker aks bilyaları, aşınma ve bozulmaya karşı oldukça dayanıklıdır, ancak sert kullanım, kötü yol koşulları veya yağ eksikliği gibi faktörler nedeniyle zamanla bozulabilir. Bozuk bir teker aks bilyası, tekerleklerin doğru bir şekilde dönmesini engelleyebilir, tekerleklerin sarsılmasına neden olabilir ve aracın kontrolünü etkileyebilir. Bu nedenle, herhangi bir işaret veya ses fark edildiğinde teker aks bilyası kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.

Ön teker bilyası, aracın tekerleklerinin dönmesini sağlayan önemli bir parçadır. Bilyanın görevi, tekerleklerin dönmesini kolaylaştırmak ve sürtünmeyi azaltarak aracın daha verimli bir şekilde hareket etmesini sağlamaktır. Ancak, ön teker bilyası zamanla aşınabilir veya bozulabilir.

Enjektör arızası yaşıyorsanız ve aracınızda enjektör sorunu olup olmadığını bilmek istiyorsanız bu makalemizi okuyabilirsiniz: Enjektör Tamiri Fiyatları ve Arıza Belirtileri 2023

Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi

Ön tekerden gelen metal sesi nasıl kesilir?

Ön tekerden gelen metal sesini kesmek için öncelikle sorunun belirlenmesi gerekir. Eğer tekerden gelen metal sesi balatadan ve disklerden kaynaklanıyor ise tamircinizden veya teknik servisten balata spreyi ile temizliğini yapabilirsiniz. Balata spreyi ile temizlik nasıl yapılır?

Göz At  Lastik Basıncı Arızası Nasıl Giderilir?

Balata spreyi nasıl kullanılır?

Balata spreyi, arabanızın balata ve mekanik parçalarının temizliği için kullanılmaktadır. Bu spreyin asıl amacı, balataların yüzeyindeki kir, toz, yağ ve diğer kalıntıları temizleyerek fren performansını arttırmak ve balataların ömrünü uzatmaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek balata spreyi uygulaması yapabilirsiniz:

  • Frenleri temizlemek için aracın sıcakken veya çalışırken olmaması önemlidir. Balataların sıcak olmadığından emin olun.
  • Balata spreyini, aracın fren bölgesine ve balataların yüzeyine uygulayın. Bu ürünün özel bir nozulu vardır ve spreyi doğrudan balatalara püskürtmek için kullanabilirsiniz. Spreyi 15-20 cm gibi bir mesafeden uygulamanız gerekmektedir..
  • Spreyi balataların yüzeyine püskürttükten sonra, birkaç dakika bekleyin. Bu, spreyin balataların yüzeyindeki kirleri ve yağları çözmesine izin verecektir.
  • Balata spreyi, balataların yüzeyindeki kirleri ve yağları çözdüğü için, daha sonra bir bez veya kağıt havluyla balataların yüzeyini silin. Bu, balataların yüzeyindeki kalıntıları temizleyerek fren performansını artıracaktır.
  • Son olarak, aracı birkaç dakika boyunca boşta çalıştırın ve fren pedalını birkaç kez sıkarak balataların temizlendiğinden emin olun.

Balata spreyi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, spreyi fren disklerine veya jantlara püskürtmemeye özen gösterin, çünkü bu parçaların yüzeyini zararlı olabilir. Ayrıca, balata spreyinin fren parçalarına uygun olduğundan emin olun, çünkü bazı spreyler bazı fren parçalarına zarar verebilir. Ön Tekerden Gelen Metal Sürtme Sesi hakkında merak ettiklerinizi bizlere yorum yap kısmından iletebilirsiniz.

Yorum yapın

HAKKIMIZDA

Araba Bakım Sitesi, araba sahipleri için en hızlı evde araba tamir yöntemleri, ipuçları ve püf noktaları hakkında bilgi sağlayan bir blog sitesidir. Otodan.net sitesi, araç bakımı, oto tamiri, parça değişimi ve diğer birçok konuda bilgi içermektedir.