LPG Montajı – LPG Dönüşüm Fiyatları 2024, Maliyeti Ne Kadar?

LPG montajı – LPG dönüşüm fiyatları 2024; LPG montaj maliyeti ne olur? – Ülkemizde benzin fiyatları hali hazırda fazlayken dolar fiyatının artması ile birlikte fiyatlar çıldırdı desek abartmış olmayız. Artık standart bir binek aracın deposu bile 1.000 TL’den aşağı dolmuyor. Bu durum birçok sürücü için sorun olduğundan dolayı yakıt konusunda alternatifler aranmaya başladı. Kimi sürücüler dizel yakıtlı araçlara yönelirken kimi sürücüler ise araçlarını LPG ile çalışmaya uygun hale getiriyorlar. Tabi ki aracın farklı bir yakıtla çalışır hale gelmesi kolay bir iş değil.

Eğer araca uygun LPG kiti seçilmez ve ürünün kalitesine dikkat edilmezse performans düşüşleri olur ve hatta aracın motoru zarar görerek kısa sürede kullanılmaz hale gelir. Bu nedenle sürücüler araçlarında dönüşüme gideceklerse fiyatları ikinci plana atmalı ve araçları ile uyumlu kitleri bulmaya odaklanmalıdır. Piyasada birçok farklı markanın kitlerini bulmak mümkündür. Bu markaların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ecogas
  • Cangas
  • BCR
  • Lovato
  • Atiker

Markaların bazı ürünlerinin fiyatları ise şu şekildedir;

                                                                                        Silindir       Simit
Ecogas Magic Obd2 Ön Kit LPG Montajı (Tank Hariç) 7.500 TL
Ecogas Faster Ön Kit LPG Montajı (Tank Hariç) 6.000 TL
Cangas 4 Silindir CG24 Plus Sıralı Sistem Kit 7.000 TL 7500 TL
Cangas 6 Silindir Sıralı Sistem Kit 11.000 TL 11.500 TL
Cangas 8 Silindir Sıralı Sistem Kit 12.500 TL 13.000 TL
BRC 4 Silindir SEQ32 Kit 590 Euro 590 Euro
BRC 5/6 Silindir MY11 Kit 900 Euro 900 Euro
BRC 8 Silindir MY11 Kit V8 1250 Euro 1250 Euro
Lovato 4 Silindir E-GO Sıralı Sistem Kit 450 Euro 450 Euro
Lovato 6 Silindir C-OBD II Ultra HP Kit 735 Euro 780 Euro
Lovato 8 Silindir C-OBD II Ultra HP Kit 775 Euro 825 Euro
Atiker 3-4 Silindir ECO Fast 100/Atikfast SR09 6500 TL 7.000 TL
Atiker 5-6 Silindir Grand SR11S Mini Kit 11.000 TL 11.500 TL
Atiker 8 Silindir Grand SR11SM Mini Kit 12.500 TL 13.000 TL
Göz At  Far Rölesi Arızası Nasıl Anlaşılır? Çözümü Nedir?
LPG Montajı Nasıl Yapılır
LPG Montajı Nasıl Yapılır

LPG Montajı Nasıl Yapılır?

LPG montajında kullanılan parçalar şu şekildedir;

  • Gaz deposu
  • Şamandıra
  • Regülatör
  • Enjektör
  • ECU
  • Bağlantı hortumları
  • Yakıt geçiş anahtarı

İşinde uzman bir firma ile çalıştıktan sonra LPG takma işlemi hızlı ve sorunsuz şekilde yapılabilmektedir. LPG montajı bir gün kadar sürmektedir. İlk işlem basamağı doğru kiti seçmektir. Aracın performansının düşmemesi için motora uygun bir kit seçilir. Daha sonra sıra sistemin kurulmasına gelir. Öncelikle benzin pompası sistemden ayrılır. Gaz deposu yerleştirdikten sonra gerekli bağlantılar yenide yapılır. Akü ve manifolt nozul bağlantıları sökülür. Nozullara diş açım işlemi gerçekleştirilir. Yeni nozullar yapıştırıcı yardımıyla manifolta monte edilir. Burada çalışma sorunları olmaması için eğimin doğru ayarlanıp ayarlanmadığı kontrol edilir.

Sıra gaz borularının takılmasına gelir. Burada kaçar olmaması için borular sabitlenirken kelepçeler kullanılır. Hortumlar eşit ölçülerde kesildikten sonra manifoltun içinde ki emiş gücünü kontrol edecek olan MAP adı verilen sensörün montajı yapılır. Bunun için gaz kelebeğinin üzerine bir delik açılır. Yapıştırıcı ile sensörün montajı gerçekleştirilir. Ardından uygun rekorlar seçilir. Bir ucu gaz hortumlarına öbür ucu ise enjektöre bağlanır. Regülatör ile enjektör birbirine bağlanır. Bunun için araya uygun gaz filtreleri yerleştirilir.

Bu işlemlerin ardından sistemin montajının çoğunun tamamlandığını söyleyebiliriz. Geriye sadece yakıt seçme anahtarının ön panelde uygun yere monte edilmesi ve elektrik, ECU bağlantılarının yapılması kalıyor. Her parça yerli yerine oturduktan sonra aracın gerekli testleri yapılır ve müşteriye teslimi gerçekleştirilir.

LPG Montajı Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
LPG Montajı Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

LPG Montajı Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Montaj işlemi yapıldıktan sonra işlemi yapan servisten bazı belgelerin alınması gereklidir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Garanti belgesi
  • Uygunluk ve onay belgeleri
  • LPG dönüşüm mühendis yetki belgesi
  • İşleme dair fatura
  • Montaj tespit raporu
  • Tescil belgesi
Göz At  İmmobilizer Nedir?

Bu belgelerin servisten temini elzemdir. Yapılan dönüşüm mutlaka kasko şirketine bildirilmelidir. Eğer sürücü bunu unutursa ve ilerleyen dönemlerde araçta LPG’nin yanlış montajı gibi sürücüye ait olmayan sebeplerle zararlar oluşursa sürücü bunların tazminini kasko firmasından talep edemez. Dönüşüm işleminin ardından aracın bakımına çok daha özen gösterilmelidir. LPG yaydığı ısı benzine göre çok daha fazla olduğundan motorun yıpranma payı daha yüksek olacaktır.

Bu nedenle LPG’li araç bakımı konusunda uzman bir servisle çalışılmalıdır. Aracın bujileri, motorun yağının ve filtrelerin durumu sık sık kontrol edilmelidir. Çünkü bu parçalar zamanından önce yıpranabilir. Kontrol edilmesi gereken bir diğer parça ise yakıt tankıdır. Bir süre sonra gevşeyip araç hareket halindeyken ses yapmaya başlayabilir. Böyle bir durumda mutlaka araç servise götürülmeli ve bağlantılar yeniden ayarlanmalıdır.

LPG tankların belirli bir güvenli dolum haddi bulunmaktadır. Sürücülerin bu limiti servisten öğrenmeleri ve aşmamaya gayret etmeleri gereklidir. Aksi taktirde aracı sürmek güvensiz hale gelecektir. LPG tankı çok fazla çevre koşullarına maruz kalıyorsa zaman zaman üzerinde paslanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Standart bir LPG tankının ömrü 10 senedir. Ama kötü koşullardan dolayı daha kısa sürede paslanabilmekte ve üzerinden oluşan deliklerden dolayı gaz kaçağı oluşabilmektedir. Kokulandırılmış LPG kullanılırsa kaçak durumları çok daha kolay tespit edilebilir.

İletişim

LPG Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • LPG tasarruf sağlar mı?

LPG taktıran sürücüler yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağladıklarını belirtmektedir. Çünkü LPG fiyatları benzin fiyatlarına göre çok uygundur. Bu sayede sürücülerin tasarruf yapmalarına imkân tanır. Yoksa tüketimlere baktığımızda LPG’li bir araç benzinli bir araçtan yüzde 20 oranında daha fazla yakıt tüketir.

  • LPG montaj işlemi ne kadar sürer?

Bu işlemin ne kadar uzun süreceği tamamen yapan firmanın profesyonelliğine göre değişiklik gösterir. Profesyonel bir firma bu işlemi yarım gün içinde yapabilmekte ve testlerini gerçekleştirip teslim edebilmektedir. Konusunda çok deneyimli olmayan firmalar ise 1 gün gibi sürede işlemi gerçekleştirebilir.

  • LPG sistemi araçtan çıkarılabilir mi?
Göz At  İmmobilizer Nedir?

Araçlara montaj yapıldığı gibi demonte işlemi de yapılabilmektedir. Fakat bunun için yeniden söküm tadilat projesi yapılması gerekir. Daha sonra araç TÜVTÜRK muayenesine götürülmelidir. İşlemden sonra egzoz muayenesi yapılmalı ve bu belgelerle kişi notere gidip ruhsatta ki LPG ibaresi kaldırılmalıdır. Tüm bu işlemler 1500 TL civarında tutacaktır.

  • LPG yakıtının fiyatında değişim nasıl oluyor?

Fiyat değişimleri Sonatrach isteminde ki enerji sektöründe faaliyet gösteren Cezayir asıllı şirket tarafından belirleniyor. Ayda bir kere şirket bütan ve LPG fiyatlarını bildirdikten sonra üzerine ÖTV ve KDV ekleniyor. Böylece o ay ki litre başı fiyat belirlenmiş oluyor.

  • LPG’li araçlar hangi periyodlarda muayeneye girmelidir?

Muayene işlemi iki yılda bir yapılmalıdır. Eğer sistemde bir sorun varsa daha erken zamanlarda da araç muayeneye girebilir. Ama araç ticari faaliyetlerde kullanılıyorsa her sene muayeneden geçmesi şarttır.

  • LPG montaj işleminden sonra kaç gün içerisinde ruhsata işlenmelidir?

Sürücülere bu işlem için 30 gün süre verilmiştir. Eğer sürücü bu sürede gerekli işlemleri yaptırmazsa 196 TL ceza ödemesi gerekir.

  • LPG patlar mı?

Araçlarını LPG’li hale getirmek isteyen sürücüler olası patlamalardan korkuyorlar. Firmalar bunun bilincinde olduğundan dolayı sistemleri patlamaya karşı dayanıklı hale getirmektedir. Depolar çok daha kalın yapılmakta, olası kazalarda depoyu hızla tahliye edecek güvenlik sistemleri entegre edilmektedir. Bu önemler sayesinde sürücülerin olası bir patlamadan korkmamaları gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu içeriğimize de göz atınız; Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Anlaşılır? Hararet Yapar mı? 

Yorum yapın

HAKKIMIZDA

Araba Bakım Sitesi, araba sahipleri için en hızlı evde araba tamir yöntemleri, ipuçları ve püf noktaları hakkında bilgi sağlayan bir blog sitesidir. Otodan.net sitesi, araç bakımı, oto tamiri, parça değişimi ve diğer birçok konuda bilgi içermektedir.