Konjektör Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Konjektör Arızası Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Konjektör Arızası | Konjektör, araçta alternatör tarafından üretilen elektriğin voltajını ve akımını kontrol eden bir sistemdir. Aracın hızı ile orantılı olarak akım ve voltajın olması gereken seviyede kalmasını sağlayan bu sistem sürüş deneyiminin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu içeriğimizde konjektörün ne olduğu, ne işe yaradığı ve arızasının nasıl anlaşıldığını detayları ile açıklayacağız.

Konjektör Nedir ve Ne İşe Yarar?

Araçlarda önemli bir parça olan konjektör araçta üretilen elektriğin volt ve akım düzenlemelerini yapmaktadır. Şarj dinamosuna sahip olan araçlarda araçlarda elektriğin tesisat bölümüne iletilmesi için konjektör adlı bir parça bulunmaktadır. Voltajın olması gereken düzeyde kalmasını sağlayan bu parça far ve bujilere giden elektrik aküden iletimi sırasında önemli rol oynar. Akünün bitmesini engeller ve elektriğin düzenli bir biçimde iletilmesini sağlar.

Konjektör Arızası Nedir?

Konjektörün akünün her daim dolu kalmasını sağlayan ve boşalmasını engelleyen bir parça olduğundan söz etmiştik. Üretilen elektriğin aküyü desteklemesi şeklinde bu görevi yerine getiren konjektör aküdeki elektrik seviyesinin aşağı inmesine izin vermemektedir. Konjektörde bir arıza meydana gelmesi halinde ise araca elektrik gitmeyecektir. Böyle bir durumda elektriğe gereksinim duyan hiçbir sistem çalışamayacaktır.

Konjektör arızası olan bir aracın sistemi düzelene kadar çalıştırılması mümkün değildir. Bu durum akünün boşalmasına da yol açacaktır. Bu nedenle önceden olası problemleri engellemek adına düzenli olarak konjektörlerin bakım onarımının ve kontrollerinin yapılması son derece önemlidir.

Göz At  Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar? Arızalandığında Nasıl Anlaşılır?
Konjektör Arızası Olduğu Nasıl Anlaşılır
Konjektör Arızası Olduğu Nasıl Anlaşılır

Konjektör Arızası Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Konjektör şarj dinamosunun bir parçası olup her marka model araçta yer almamaktadır. Bu parçada herhangi bir nedene bağlı olarak bir arıza gelişmesi halinde şu durumlar ortaya çıkabilir;

  • Araç çalışmayabilir
  • Araç aküyü şarj etmeyebilir
  • Araç yolda giderken Stop edebilir
  • Aracın performansında düşme yaşanabilir
  • Akü tamamen boşalabilir
  • Motor arıza ışığı yanabilir
  • Yakıt harcama miktarı artabilir
  • Aracın bazı donanımları çalışmayabilir
  • Araç tekleyebilir

Bu belirtilerden bir veya birkaçının olması halinde aracın şarj dinamosunda yer alan konjetöre bakılması gerekir. Arızanın neden ileri geldiğini anlamak adına araç rölantideyken voltmetre bağlanıp şarj dinamosunun ürettiği akım miktarına bakılır. Elektrik akımı miktarı beklenen düzeyin altında ise arızanın kesin olarak şarj dinamosundan kaynaklandığı tespit edilmektedir. Parça değişimi gerçekleştirilerek sorun çözüme ulaştırılır. Aküde bir arıza gelişmişse akünün de değiştirilmesi veya şarj edilmesi ile aracın sorunu kalıcı olarak giderilebilir.

Konjektör Neden Arızalanır?

Araçta ortaya çıkan konjektör arızasının mekanik ve elektriksel birtakım nedenleri olabilir. Elektrik arızası konnektörün herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesi halinde konjektöre arızanın sıçramasından kaynaklanabilir. Mekanik arıza ise şarj dinamosunu veya motoru değiştirme sürecinde ortaya çıkabilir. Mekanik nedenlerden korunmak için aracın yağ bakımı yapılmalı, tıkanmış hava kanalları varsa bunların açılması sağlanmalı ve aracın şarj dinamosunun bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede konjektörler sorunsuz bir biçimde çalışacaktır.

akükontrolü
akükontrolü

Akü Kontrolü

Aracın problemsiz olarak çalışabilmesi için mutlak aküsünün şarjının dolu olması gerekmektedir. Akünün şarj edilmesi veya yeni akünün eskisinin yerine takılması, satın alınan yeni akünün kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmiş olması, değişimin alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

Akü ile ilgili konjektör arızası vb. problemleri ihmal etmek akünün zamanla boşalmasına ve daha da ilerisinde akünün artık işlevini yerine getiremez hale gelmesine neden olacaktır. Bu nedenle bu tip sorunlar ortaya çıkmadan arızaya zamanında müdahale edilmesi; daha da doğrusu aracın tüm bakımlarının bir düzen içerisinde ilerlemesi sağlanmalıdır.

Göz At  Toyota Uyarı İkazları (Arıza Işıkları)

Sık Sorulan Sorular

Konjektör bozuk olduğunu nasıl anlarız?

Araçta konjektör bozuk olduğunda araç aniden Stop edecektir, motorun ya da akünün arıza lambası yanacaktır, yakıt tüketimi artacaktır, performans düşüklüğü olacaktır ve elektrik ile çalışması gereken bazı sistemlerde problemler görülebilir. Bu belirtiler her zaman konjektörden kaynaklanmayabileceği için araçta bu tip durumlar ortaya çıktığında bir profesyonelden yardım almak en doğrusudur.

Konjektör arızalı olursa ne olur?

Alternatör tarafından üretilen volt ve elektrik akımının kontrolünü sağlayan önemli araç parçalarından biri olan konjektörde bir arıza olduğunda elektrikle çalışan parça ve sistemlerde çeşitli problemler görülebilmektedir. Bu nedenle aracın problemsiz çalışabilmesi için mutlaka konjektör arızasının giderilmesi gerekir.

Konjektör testi nasıl yapılır?

Aracı çalıştırır hale getirip multimetreyi AC pozisyonuna getiriniz. Üç adet sarı kablonun arasında değişen voltajın miktarını okuyunuz. Ardından gaz verip okuyunuz ve rölantideyken okuyunuz. Voltajın 15 – 60 V arasında olması gerekmektedir. Konjektör arızasını kontrol etmek için bundan farklı yöntemler de bulunmakla birlikte bunların bir profesyonel tarafından yapılması daha doğrudur.

Konjektör nasıl bozulur?

Elektrik kablolarında kopukluk, yanık gibi akımı sekteye uğratan bir durum meydana geldiğinde konjektör bozulabilir. Bazen de kullanım kaynaklı zamanla artık konjektör ömrünü tamamlayabilir ve verimliliği düşebilir.

Konjektör aküyü bitirir mi?

Konjektör direkt olarak aküyü bitirmez, ancak bir arıza durumunda yeterince şarj edemediği zaman akü boşalacaktır.

Şarj dinamosunun bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Araçta şarj dinamosunun arızalanması halinde; rölantide koku gelmesi, rölantide tuhaf sesler, dinamo kayışından ses gelmesi gibi birtakım belirtiler görebilirsiniz.

Şarj dinamosu arızası aküyü bitirir mi?

Aracın şarj dinamosu arızalandığında yeterince elektrik üretilemez ve akü gücünü kaybetmeye başlar ya da tamamen aküdeki elektrik boşalacaktır. Şarj dinamosu aşınmışsa veya kömürü tükenmişse elektrik üretemez ve bu durumda şarj lambası devamlı olarak yanık vaziyette kalır. Şarj dinamosu arızasının aracın sorunsuz biçimde kullanılabilmesi için derhal tamir edilmesi gerekmektedir.

Göz At  Kampanalı Fren Nedir? Fren Kampanası Arıza Belirtileri Nelerdir?

Alternatörün bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Araçta elektrik ile çalışan parçaların yüksek performans gösterememesi, yavaşlaması gibi durumlarda akla ilk gelen alternatörün bozulduğudur. Örnek olarak elektrikli camlarınız eskisine göre daha yavaş açılıp kapanıyorsa alternatörlerin kontrol edilmesinde fayda vardır.

Konjektör neden yanar?

Aracın elektrik kablolarında bazen kullanıma bağlı olarak veya araca gösterilen bakım özenine bağlı olarak kopabilir ya da yanabilir. Böyle durumlarda kablodan elektrik akımı geçemediği için konjektörler çalışamazlar. Konjektörün artık eskimesi halinde de görevini yerine getiremediği veya eskisi kadar verimli çalışmadığı görülebilir. Böyle durumlarda zaman kaybetmeden parça değişimine gidilmelidir.

Konjektörün kaliteli olması önemli midir?

Konjektör her ne kadar küçük olduğu için o kadar da önemli olmayan bir parça gibi görünse de aracın elektrik ile çalışan bölümlerinin sorunsuz görevini yerine getirebilmesi için son derece önemli bir parçadır. Parça değişiminin yapılması gerektiği durumlarda yeni konjektörün mutlaka kaliteli olması tavsiye edilir. Aksi halde kısa süre içerisinde tekrar konjektör arızası ile karşı karşıya kalınabilir.

Kaliteli parça alımı maliyet açısından düşünüldüğünde daha çok ödeme yapılmasını gerektirse de uzun vadede araçta problem çıkarmayacakları için daha ekonomik bir seçim olurlar.

Konjektör değişimi ne kadar tutar?

Konjektör değişimi ortalama 100 – 200 TL’lik parça ücreti ve üzerine işçilik ücreti eklenecek şekilde maliyetle yapılmaktadır. Ancak aracın marka ve modeline göre, alınan parçanın kalitesine göre, işçilik ücretinin ne kadar belirleneceğine göre bu miktar işlemden işleme farklılık gösterebilir. Parça kalitesinin yüksek olması kısa sürede yeni bir arızanın gelişmesi ve yeniden aynı maliyetlerin tekrar edilmemesi açısından tavsiye edilir.

Yorum yapın

HAKKIMIZDA

Araba Bakım Sitesi, araba sahipleri için en hızlı evde araba tamir yöntemleri, ipuçları ve püf noktaları hakkında bilgi sağlayan bir blog sitesidir. Otodan.net sitesi, araç bakımı, oto tamiri, parça değişimi ve diğer birçok konuda bilgi içermektedir.