Krank sensörü arızası arabalarda karşılaşılan en sık problemlerden biridir. Araçta bu türden bir arıza oluştuğunda farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle krank sensör arızasından şüphelenmenizi gerektirecek belirtileri iyi bilmeli ve aracınızı herhangi bir sorun çıkmadan kullanmaya devam etmek için bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız tavsiye edilir. Bu içeriğimizde arazınızda krank sensörü arızası olduğunda nasıl belirtilerin meydana gelebileceğinden ve krank sensörünün araçta bulunma nedeninden söz edeceğiz.
Krank Sensörü Nedir ve Ne İşe Yarar?
Arabalarda çeşitli durumları kontrol eden ya da sürücüye yardımcı olan birtakım sensör türleri bulunmaktadır. Bu sensörlerden biri olan krank sensörü ‘krank mili sensörü’ olarak da adlandırılır. Bu sensörün görevi krank milinin pozisyonunu ve dönme hızının durumu hakkında bilgi vermektir.
Eğer konum veya hız itibari ile araçta bir sorun varsa bu sensör yanarak sürücüyü ikaz eder. Sensör harekete geçtikten sonra bir başka teknolojik sistem olan motor kontrol ünitesi, aracın ateşleme zamanlaması gibi durumları ölçerek motorun çalışmasında herhangi bir problem olup olmadığına bakar.
Bu durumda krank sensörünün araç motorundaki birtakım sistemlerin eş zamanlı ve birbirleri ile uyum içerisinde çalışıp çalışmadığını haber veren önemli bir parça olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
Krank Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Elektronik bir parça olan krank sensörü arızası genellikle araçta manyetik alanın bozulmasına yol açan başka bir arızanın varlığı nedeniyle ortaya çıkar. Örnek olarak; bobin ya da dişlilerde ortaya çıkan bir arıza krank sensöründe arıza oluşturabilir. Bu durumda tamircinin krank arızasının oluşmasına sebep olan altta yatan durumu tespit etmesi ve bu sorunu da ortadan kaldırması gerekecektir.
Krank sensöründe bir arıza ortaya çıktığında aracın marka ve modeline göre farklı biçimde uyarı lambası yanar. Arabanın arıza tespit cihazına bağlanması halinde şu hata kodlarından biri görülecektir;
- P0339
- P0338
- P0337
- P0336
- P0335
Cihaza erişimin mümkün olmadığı durumlarda da şu belirtilere bakılarak krank sensörü arızası olup olmadığına kanaat getirilebilir;
- Araç rölantide iken ya da seyir halinde Stop edebilir.
- Marşa ilk kez basıldığında motor zorlanarak çalışmaya başlayabilir veya motor hiç çalışmayabilir.
- Araç çalışır vaziyette iken devirde dalgalanma meydana gelebilir.
- Egzoz patlamaları görülebilir. Bu durum yakıtın olması gerektiği gibi yanmaması ve egzozdan çiğ gaz çıkışı olmasından ileri gelmektedir.
- Araçta boğulma olabilir.
- Motor normalde olduğu gibi değil; daha gürültülü şekilde çalışabilir.
- Motor arıza sinyali yanabilir.
- Vites geçişlerinde araçta titreme olabilir.
- Egzoz subapları zamanında açılmayabilir.
- Sabit hız dengesini kurma, yavaşlama ve hızlanma gibi eylemlerde gecikmeler, problemler görülebilir.
- Marş bastığı halde motor çalışmayabilir.
- Motor yüksek devire çıkamayabilir.
- Motorun beyni araçtaki tüm arızaları kaydettiği için araçta görülen olağan dışı durumların krank sensörü arızasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesin biçimde tespit edebilmek adına aracın arıza tespit cihazına bağlanması gerekmektedir.
Krank Devir Sensörü Türleri
İki farklı krank devir sensörü türü bulunmaktadır ve bunlar;
- Hall etkili krank sensörü
- Manyetik tip krank sensörü şeklinde adlandırılır.
Her iki türün de çalışma biçimini farklı başlıklar halinde açıklayalım.
Hall Etkili Krank Sensörü
Yapısında yer alan yarı iletken özellikteki plaka ile değişimleri ECU’ya iletir. Sistem içerisinde voltaj beslemede rol oynar.
Manyetik Tip Krank Sensörü
Bu tipte voltaj beslemesi bulunmamaktadır. Sinyali ECU’ya aktarırken doğal bir mıknatıs tarafından oluşturulan manyetik alanın enerjisinden faydalanır.
Krank Sensörü Arızası Nasıl Tamir Edilir?
Krank mili sensörünüzde bir arıza meydana geldiğinden eminseniz ve aracınızda çeşitli problemler baş göstermeye başladıysa bu durumda krank sensörü arızasını gidermek için parça değişimi yaptırmanız gerekmektedir. Parçanın tamir edilmesi ve kullanımına devam edilmesi gibi durumlar söz konusu değildir.
Sensör kaliteli ise, bakıldığında problemli görünmüyorsa değiştirilmesi gerekmez. Yani belirli net bir süre söylemek ve buna bağlı parça değişimi yaptırarak arızayı engellemek mümkün değildir. Arıza vermesi halinde motorun sağlıklı biçimde kullanılabilmesi için mutlaka değiştirilmesi lazımdır. Aracın rutin kontrol ve bakımlarını aksatmamak problemin daha büyük hale gelmeden ve başka sorunları tetiklemeden çözülmesinde faydalı olacaktır.
Krank Sensörü Kirlenmesi ve Temizliği
Krank sensörü arabalarda bulunan hassas parçalardan biridir ve zamanla kirlenmesi söz konusu olabilir. Kirlilik kaynaklı parçanın çalışmasını sağlayan manyetik alanda azalma görülebilir. Bu durum parçanın görevini yeterince iyi yapamamasına yol açar.
Parçanın çalışabilmesi için kablo bağlantıları, mıknatıslar ve bobinler vardır. Oldukça hassas olan bu ortamın temizliğinin parçalara zarar verilmeden yapılması için mutlaka alanında deneyimli oto servisi elemanlarına aracınızı emanet etmelisiniz.
Temizleme işlemi için parçanın kasnağından doğru şekilde, zarar görmeden çıkarılması ve temizlendikten sonra yine doğru şekilde yerine takılması gerekmektedir. Takıldıktan sonra son olarak aracınızı kullanarak parçanın doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Doğru şekilde temizlenerek yerleştirilen krank sensörü eski yüksek performansı ile çalışmaya devam edecektir.
Sık Sorulan Sorular
Krank sensörü bozuk olursa ne olur?
Krank sensörünün bozuk olduğu durumlarda araç çalışır vaziyette iken aniden durabilir, araçtaki kaptör parçasından yeterince iletim olmaz. Bir başka problem de motorun daha gürültülü çalışması ve yüksek devire çıkamamasıdır.
Krank sensörü nedir ne işe yarar?
Krank sensörünün araçta bulunmasının en temel nedeni krank milinin dönme hızını ölçmek ve konumunun doğru olup olmadığı hakkında bilgi vermektir. Bu sensörden geçen belirttiğimiz bilgiler motor kontrol ünitesine aktarılır.
Krank sensörü arızası nasıl belli olur?
Birden fazla belirtisi olan krank sensörü arızasının kesin olarak tespit edilebilmesi için arıza tespit cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bu cihaza ulaşılamıyorsa marşa bastıktan sonra aracın çalışmaması, yakıtın fazla tüketilmesi, egzozun çiğ gaz nedeniyle patlamalar yapması, çalışırken aracın stop etmesi, aracın devrinde dalgalanmaların olması gibi durumlar krank sensörü arızasından kaynaklanabilir.
Krank sensörü değişimi ne kadar?
Krank devir sensörü değişimi gerektiğinde ortalama olarak 100 – 500 lira gibi diğer parçalara nazaran uygun fiyatlı masraf çıkabilir. Aracın marka ve modeline göre krank sensörünün parça fiyatının ne olduğu, işlem zorluğuna göre de işçilik maliyetleri farklılık gösterecektir. Üst segment grubunda yer alan araçlarda masraf 3000 liraya kadar yükselebilmektedir.
Krank sensörü tamir olur mu?
Krank sensörü tamir edilerek kullanılmaya devam edilebilen bir parça değildir. Bu nedenle arıza durumunda eski parçanın sökülüp yeni krank sensörünün takılması gerekmektedir. Motor bloğu ve motor karteline yakın konumda olan ve krank kasnağı şeklinde adlandırılan bir parçanın içinde yer alan bu sensörün değişimi mutlaka profesyonel bir kimse tarafından gerçekleştirilmelidir.
Krank sensörü orijinal olmazsa ne olur?
Krank sensörünü diğer parçalarda olduğu gibi en doğrusu aracın marka ve modeline uygun orijinal parça halinde taktırmak önerilir. Sensör arızalandığına motorun düzgün biçimde ateşlemesini engeller ve motor kullanılırken araç stop edecektir. Soğukken de motorun marş alma sorunu ortaya çıkabilir.
Krank sensörü ile eksantrik sensörü aynı mı?
Krank milinin bir diğer ismi eksantrik konum sensörüdür ve bu sensörlerden geçen bilgiler motor kontrol ünitesine iletilmektedir.